Pelletopslag

Image

Sommige fabrikanten geven geen garantie op hun toestellen als de pellets niet van goede kwaliteit zijn of als de opslagcondities niet gerespecteerd worden. Het is dus best om deze aanbevelingen goed op te volgen.

Hoe bewaar je pellets?

Maximale garantie van de kwaliteit van je pellets

Bescherm tegen vocht

Het is belangrijk om pellets correct op te slaan om hun kwaliteit te behouden. Houtpellets zijn gevoelig voor vochtigheid, het is dus essentieel om ze op te slaan op een droge, goed verluchte plaats om te vermijden dat er tijdens de verbranding vermogen verloren gaat. We raden aan om de vochtigheidsgraad in de opslagruimte onder de 70% te houden.

Als je voor losse pellets kiest, zijn er speciale opslagoplossingen zoals dozen om ze thuis op te slaan.

Als je ervoor kiest om ze in een silo op te slaan, zorg er dan voor dat je ze tegen vocht beschermt, zeker als ze in een kelder staan. Buiten bewaar je ze best in een overdekte ruimte, uit de buurt van regen en optrekkend vocht.

Bewaar je pellets niet gedurende meerdere jaren, want zelfs als ze in goede omstandigheden bewaard worden (op een droge, goed verluchte plaats, boven de grond, bijvoorbeeld op een pallet), kunnen pellets na verloop van tijd achteruitgaan (door af te brokkelen), vooral als de zakken pellets op elkaar gestapeld worden.

Stof

Je moet vermijden dat houtpellets worden blootgesteld aan stof, want dat kan je verwarmingsapparatuur verstoppen.

Temperatuur

Plaats ze niet in de buurt van warmtebronnen om brandgevaar te voorkomen.

Pelletopslag en apparaatinstellingen

Het is beter om genoeg pellets van dezelfde partij te kopen voor een volledig stookseizoen. Hoewel pellets onderhevig zijn aan certificering, beperk je het aantal keren dat je de kachel moet aanpassen voor verschillende maten pellets.

Silo-opslag

Als je veel pellets in bulk moet opslaan, is de beste oplossing om thuis een silo te installeren.

Besteed bijzondere aandacht aan de locatie van uw silo, die gemakkelijk toegankelijk moet zijn voor het vullen door een blaaswagen. Het is aanbevolen om niet verder dan 20 m te gaan om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de pellets intact blijft.

Wanneer pellets worden opgeslagen in een silo, moeten ze waterdicht en luchtdicht zijn om de verspreiding van stof tijdens de levering te voorkomen. De silo mag gemaakt zijn van metselwerk, textiel of metaal, maar mag geen elektrische apparatuur bevatten en de aanvoerbuizen moeten goed geaard zijn. Het is aan te raden om de silo te laten dimensioneren door de installateur van je houtverwarmingssysteem, zodat hij overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van je woning.

Je silo moet ook voldoen aan de aanbevelingen voor brandveiligheid en voorzien zijn van ventilatiekanalen vanwege het vrijkomen van CO.

Tijdens de levering moet de ketel uitgeschakeld zijn. Het is belangrijk om een locatie te kiezen die gemakkelijk toegankelijk is voor de leveringswagen en om advies te vragen aan een pelletleverancier.

Factoren die de silolay-out beïnvloeden

Bij het inrichten van uw silo kunt u het beste een specialist inschakelen, omdat er een hele reeks factoren meespelen om ervoor te zorgen dat uw installatie goed werkt. Deze factoren zijn onder andere :

  • Een textiel of harde silo
  • Schuine of horizontale silovloer
  • V-vormige schuine wanden
  • Het te bevatten volume pellets, afhankelijk van het verbruik
  • Het type pelletaanvoer
  • De methode om de pellets af te zuigen en naar de ketel te transporteren: ontzander, bewegende vloer, schroef zonder einde, afzuiging, enz.
  • Stootbeschermingsmat om de pellets op te vangen wanneer ze worden ingeblazen
  • Afdichting van de silo
  • Aardaansluiting
  • Ventilatie- en drukontlastingskanalen

Brandstof veilig opslaan

Denk eraan het verwarmingssysteem uit te schakelen voor en/of tijdens het vullen, regelmatig te ventileren en ontstekingsbronnen in de opslagruimte te vermijden. Zorg ervoor dat de opslagruimte goed geïsoleerd is om de kwaliteit van de pellets te behouden.

Als je pellets in zakken gebruikt, neem dan de juiste houding aan om ze veilig te dragen.

Voor de opslag van bulkgranulaat raden we aan :

  • Ga de silo de eerste 4 weken na het vullen niet in.
  • Ventileer de silo langer dan 15 minuten voordat je erin gaat.
  • Zorg ook voor permanente ventilatie naar buiten.
  • Voer een CO-test uit voor opslagplaatsen van meer dan 15 ton en voor ondergrondse opslagplaatsen.
  • Houd de deur gesloten en controleer de toegang van buiten de opslagruimte om ongeoorloofde toegang te voorkomen.