De pelletkachel

Deze toestellen verwarmen een of meer aangrenzende kamers door convectie (verwarming van de lucht rond de vuurkorf van de kachel) en straling (verwarming van de vlam door het glas). Ze kunnen worden gebruikt als bijverwarming (naast een centraal verwarmingssysteem zoals olie, gas of een warmtepomp), voor maximaal comfort en lagere rekeningen en CO2-uitstoot. In sommige gevallen, zoals bij energiezuinige woningen, kan de kachel ook als hoofdverwarming worden gebruikt: dankzij het vermogen en het automatische beheer kan dit zonder verlies van comfort!

Ze zijn volledig geautomatiseerd en bieden een hoog niveau van comfort en autonomie. Dankzij hun pelletreservoir kunnen ze 1 tot 3 dagen werken zonder bij te vullen, uiteraard afhankelijk van hun vermogen en de gebruiksintensiteit. Elektronisch beheer betekent dat je het toestel kunt programmeren om te starten en te stoppen, en dankzij de connectiviteit kun je het ook op afstand bedienen!

Er is een grote verscheidenheid aan pelletkachels om uit te kiezen, dus je vindt zeker de pelletkachel die het beste bij jouw situatie en stijl past!

Voordelen van houtpelletkachels

Gemakkelijk te gebruiken
Pelletkachels zijn gemakkelijk te gebruiken. Dankzij hun tank en hun programmeersysteem genieten gebruikers van comfort en autonomie.

Autonomie
De pelletkachel kan 1 tot 3 dagen werken, afhankelijk van het gebruik en de buitentemperatuur. Dankzij een voorraadreserve in het toestel voedt de pelletkachel zichzelf automatisch. Deze reserve kan tussen 20 en 40 kg opslaan, afhankelijk van het model, het equivalent van één of twee standaardzakken.

Hoge energie-efficiëntie
Dankzij een toestel en brandstof van hoge kwaliteit hebben pelletkachels een rendement van meer dan 85% !

Design
De laatste jaren is er bijzondere aandacht besteed aan de esthetiek en het design van pelletkachels. Vandaag is er een ruime keuze aan modellen beschikbaar om aan de behoeften van alle huishoudens te voldoen.

Image
Poêle à Pellets

Technische specificaties

Er zijn 3 soorten kachels, afhankelijk van het gebruik :

  • Convectielucht : warme lucht wordt verspreid in de kamer waar de kachel staat.
  • Gekanaliseerde warme lucht : warme lucht gekanaliseerd naar andere aangrenzende kamers
  • Hydraulisch : klein hydraulisch netwerk naar radiatoren of vloerverwarming

Er zijn twee soorten apparaten :

  • Niet Luchtdicht : de verbrandingsluchtinlaat bevindt zich in de kamer waar de kachel staat.
  • Luchtdicht : luchtinlaat buiten de behuizing. Dit type kachel is het meest geschikt voor nieuwe gebouwen die zeer luchtdicht zijn en uitgerust met gecontroleerde mechanische ventilatiesystemen.

Onderhoud van kachels

Regelmatig onderhoud van een houtpelletkachel is heel eenvoudig.

Een tot vier keer per week, jezelf :

  • Leeg de aslade regelmatig, reinig de verbrandingskamer en de verbrandingsluchtinlaten en verwijder eventuele asaanslag van het glas
  • Eenmaal per jaar, door een vakman
  • Het rookkanaal reinigen en vegen
  • Laat jaarlijks onderhoud uitvoeren door een vakman

Meer informatie over het onderhouden van een houtpelletkachel.

Opslag

Houtpellets worden opgeslagen in zakken van ongeveer 15 kg. Je kunt ze afzonderlijk of op palletten kopen en ze op een droge plaats bewaren om de kwaliteit van de brandstof niet aan te tasten.

Meer informatie over opslag.